Skip to main content

De derde maandag van januari blijkt de meest deprimerende van het jaar te zijn. Geeft Blue Monday jouw humeur ook een knauw? Pep jezelf dan op en koop een toegangsticket voor Nausicaá, het grootste aquarium van Europa.

Verschillende permanente tentoonstellingen laten je kennismaken met talloze kleurrijke vissen, schattige pinguïns en stoere haaien. De absolute eyecatcher? Dat is het Grote Bassin. Dit enorme aquarium is maar liefst 60 meter lang en 35 meter breed. Daardoor passen er vier Olympische zwembaden in. Het wordt nóg indrukwekkender, want om het bassin te vullen, is er 10 miljoen liter water nodig. Daarmee creëert Nausicaá een geweldige thuishaven voor 40 diersoorten. 

© YouTube Nausicaá 

Al trakteren ook de andere aquaria je op bijzondere ontmoetingen. Struin dus door de gangen en kijk intussen uit naar deze acht vrolijke Nausicaá-bewoners. Die geven je humeur ongetwijfeld een flinke boost.

1. De purper vlagbaars

Waaraan je de purper vlagbaars meteen herkent? Dat is zijn felpaarse lijf. Het visje heeft ook een gele onderkaak of een gele streep die over z’n rug loopt. Het is een erg aaibare verschijning, maar vergis je niet … deze vleeseter jaagt op plankton en kleine prooien.

© Barbier pourpre Y. Tavernier

2. De gramma royale

Let tijdens je speurtocht goed op, want niet alleen de purper vlagbaars pakt uit met paarse en gele schubben. Ook de gramma royale is bedekt met deze kleuren. Al heeft deze vissoort een paarse kop, een paars lijf en een felgele staart. Zie jij het verschil?

© Gramma Royal L. Merlier

3. De robijnrode dragonetvis

Op naar de volgende regenboog-kleur! Spot je een felrode vissoort in het aquarium? Dan sta je misschien wel oog in oog met de robijnrode dragonetvis. Deze tropische vissoort wordt nog geen 5 centimeter lang en leeft in het wild vooral rondom Indonesië.

© Dragonnet Rubis D. Mallevoy

4. De gouden mantella

Ook sommige amfibieën trekken een opvallend jasje aan. Zo heeft de gouden mantella een felle gele, rode of oranje kleur. Daarmee waarschuwt deze tropische kikker de roofdieren om zich heen. Want dit kleine, schattige diertje … is giftig!

 © Grenouille mantelle Doree Nausicaá

5. De zwartvoetpinguïn 

Denk je dat je plots een ezel hoort balken tijdens je bezoek aan Nausicaá? Nee hoor, het is de roep van de zwartvoetpinguïn. Er leven maar liefst tien koppels in het aquarium en die zorgen regelmatig voor nakomelingen. Met wat geluk krijg je dus een kuiken te zien.

© Manchot s Ph. Turpin

6. De gele koffervis

Een echte circusartiest is het, de gele koffervis. Hij kan ter plaatse blijven hangen en zwemt soms zelfs achteruit. Met hun zwarte vlekken op hun beige schubben zien de jonge exemplaren er wat clownesk uit. Al scheidt hun vel een giftig slijm uit.

© Poisson coffre janue Juvenile D. Mallevoy

7. De blauwe mandarijnpitvis

In de volksmond wordt hij ook wel de kasjmiervis genoemd. Zijn echte naam lijkt namelijk wel een tongtwister. Al is de blauwe mandarijnpitvis een absolute schoonheid. Over zijn oranjebruine schubben vormen felblauwe banden een uniek patroon.

© Synchiropus Splendidus Luc Viatour

8. De onechte karetschildpad

Ging je ooit al eens op vakantie naar een tropisch land? Dan spotte je misschien een onechte karet-schildpad in zee. Deze krachtpatser wordt tot 1,20 meter groot en kan wel 250 kilogram wegen. Nausicaá draagt bij aan de instandhouding van de soort.

© Tortue Caouanne Mallevoy

Praktisch: boek je ticket nu al online

Trakteer je jezelf op Blue Monday graag op een cadeautje? Surf dan naar de website van Nausicaá en boek je ticket online. De aquaria krijgen momenteel een grote onderhoudsbeurt. Op 27 januari gaan de deuren terug open. Iets om naar uit te kijken!

Glenaki

Author Glenaki

More posts by Glenaki