Skip to main content

Reizen met je hele gezin zonder een grote ecologische voetafdruk na te laten: het kan wel degelijk. Dat bewijst Roter Hahn. Het kwaliteitslabel biedt je een selectie kleinschalige, ecologische vakantieboerderijen aan. En dat midden in de Italiaanse bergen, in de provincie Zuid-Tirol.

© Roter Hahn

Je kiest uit maar liefst 1.700 actieve boerderijen. Die bevinden zich allemaal in de Zuid-Tiroolse valleien of op de zonovergoten bergflanken en alpenweiden. Daardoor logeer je er midden in de natuur. En dat in alle rust: geen enkel Roter Hahn-logeeradres baat meer dan vijf vakantiewoningen of acht gastenkamers uit.

Je geniet met volle teugen van het buitenleven, want op elke vakantiehoeve wordt er actief aan landbouw gedaan. Extra leuk is dat je daarbij zelf de handen uit de mouwen mag steken. De uitbaters van de boerderij verwelkomen je persoonlijk en leggen je graag uit hoe het er op de akkers of in de stallen aan toegaat. Zo neem je deel aan de appeloogst, zie je hoe de schapen geschoren worden of kom je alles te weten over de biologische wijnproductie.

© Roter Hahn

Op vakantie zonder grote ecologische voetafdruk
De Roter Hahn-boerderijen werken op het ritme van de natuur. Alle uitbaters dragen dan ook uitstekend zorg voor het Zuid-Tiroolse landschap. Zo promoten ze het openbaar vervoer, richten ze hun gastenkamers in met lokaal, duurzaam hout en beschikken ze over alternatieve energie- en waterbronnen. In de keuken toveren ze dan weer met verse, biologische streekproducten. Wat vandaag op je bord ligt, groeide gisteren nog op het veld. Daardoor is je maaltijd lekker, gezond én vrij van voedselkilometers.

Dankzij die inspanningen, slaap jij op beide oren. Want omdat je voor een ecologische vakantieboerderij koos, help jij de Zuid-Tiroolse natuur in stand te houden. De toeristische overnachtingen geven de boerderijen namelijk een financieel duwtje in de rug. Daardoor kunnen ze op een kleinschalige, milieuvriendelijke manier aan landbouw blijven doen, zonder daarbij de omgeving te schaden. Dat was ook dé reden waarom de provinciale boerenbond het Roter Hahn-label in 1998 in het leven riep.

© Roter Hahn

Hier overnacht je met je hele gezin
Op zoek naar zo’n biologische, authentieke vakantieboerderij tussen de fleurige boomgaarden of op een steenworp van de besneeuwde bergtoppen? Hieronder tippen we drie ecologische logeeradressen midden in de Italiaanse natuur.

1.    Niedersteinhof ziet er op het eerste zicht misschien uit als een traditionele bergboerderij. Maar vergis je niet: de uitbaters investeerden hard in duurzaamheid. Zo draait de hoeve volledig op groene stroom, beschikt het over een eigen windturbine en vind je er laadpalen voor elektrische wagens. Die inspanningen leverden het Niedersteinhof zelfs verschillende prijzen en labels op.

Als gast overnacht je in één van de drie lichtrijke, comfortabele vakantieappartementen. Die bieden telkens plaats aan twee tot zeven personen, ideaal voor wie er met het hele gezin op uit trekt. Het hele jaar door kan je een boeiende rondleiding op de bergboerderij volgen. Je plukt ook verse groenten en kruiden in de moestuin en smult elke ochtend van een uitgebreid hoeve-ontbijt.

Niedersteinhof © Roter Hahn

2.    Gapphof is de perfecte plek voor wie de pauzeknop wil indrukken. De gerenoveerde boerderij kijkt namelijk uit over idyllische fruitboomgaarden én verwent je met een fleurige ligweide en een natuurlijke zwemvijver. Van hieruit plan je ook makkelijk een uitstap naar Meran, dé kuurstad van Zuid-Tirol. Dichter in de buurt flanneer je door het pittoreske centrum van Algund, een bergdorp met zo’n 5.000 inwoners.

Extra handig is dat Gapphof vlot bereikbaar is met het openbaar vervoer. Daar maak je in Zuid-Tirol trouwens gratis gebruik van als je een MobilCard op zak hebt.

Gapphof © Roter Hahn

3.    Grotthof laat jou en je kinderen kennismaken met talloze boerderijdieren. Zo sta je bij aankomst meteen oog in oog met enkele stoere gallowayrunderen. Hoewel ze er imposant uitzien, zijn deze viervoeters uiterst lief en zachtaardig. Ook de katten strijden om je aandacht. Terwijl de kippen, pauwen en kwartels vooral naar je toe lopen wanneer je de voederemmer met je meebracht.

Bouw zeker ook wat rustmomenten in zodat je van het fantastische uitzicht kan genieten. Grotthof laat zich omringen door diepgroene bossen en uitgestrekte alpenweiden. Nestel je ’s morgens dus zeker buiten aan tafel wanneer de familie Pichler het biologisch hoeve-ontbijt serveert.

Grotthof © Roter Hahn

Glenaki

Author Glenaki

More posts by Glenaki