Skip to main content

Naar aanleiding van Internationale Vrouwendag op 8 maart introduceert het Belgische koffiemerk Rombouts een beperkte reeks ‘Coffee by Women’, Fairtrade-koffie uit de Democratische Republiek Congo die uitsluitend door vrouwen is verbouwd.

De koffie werd zorgvuldig geteeld door de vrouwenvereniging van een coöperatie in het noord-Congolese Virunga-park. De koffieteelsters kregen vorming in landbouw, ondernemerschap, het versterken van eigen middelen, maar ook in het omgaan met onveiligheid. Hun rol is essentieel in de keten: van het plukken tot het selecteren van de allerbeste bonen. Het resultaat is een 100% Arabica-koffie met een uitzonderlijk aroma met zoete en fruitige tonen.

Armoede rondom het Nationaal Park Virunga leidt tot stroperij en ontbossing. Met Fairtrade-gecertificeerde koffie draagt ​​Rombouts bij tot een stabiele tewerkstelling voor de inwoners. Het is de garantie van een eerlijk inkomen waardoor de producenten in menswaardige omstandigheden kunnen leven. Tevens wordt op deze manier de biodiversiteit in de streek beschermd. De koffie is afkomstig uit biologische landbouw en is behandeld zonder pesticiden of synthetische meststoffen.

Gedelegeerd bestuurder Xavier Rombouts: “Als Belgisch familiebedrijf op de internationale markt hebben we altijd al veel aandacht besteed aan Fairtrade, eerlijke handel dus met gelijke kansen voor iedereen. Dankzij deze bijzondere coöperatie garanderen we een minimuminkomen aan een groep vrouwen, wat in veel ontwikkelingslanden niet vanzelfsprekend is.”

De Congolese ‘Coffee by Women’ is binnenkort exclusief verkrijgbaar via Rombouts.com (€7,40 per pak 250 g koffiebonen) zolang de voorraad strekt.

VLI

Author VLI

More posts by VLI