Skip to main content

Dag op dag na de eerste editie werd op woensdag 26 juni voor de nationale en internationale media de tweede editie van de Gault&Millau Belgische Wijngids voorgesteld in het Brusselse Maison de la Poste. Daarmee bevestigt Gault&Millau de ambitie om het succes van de eerste editie met een nieuw overzicht van de beste Belgische wijnen als referentiewerk te bestendigen. En dit parallel met de snelle evolutie die de Belgische wijndomeinen blijft etaleren.

De Belgische wijnbouw zit immers nog steeds stevig in de lift. De tweede editie telt maar liefst 25 bijkomende domeinen en 44 extra referenties wat het totaal op 107 domeinen en 216 referenties brengt. Binnen deze referenties kregen 55 wijnen een “coup de cœur” label en daarvan werden 25 wijnen met een Belgian Wine Award 2024 bekroond.

Inmiddels telt ons land meer dan 290 geregistreerde wijnbouwers die samen ongeveer 890 hectaren wijngaarden bewerken. Naast deze kwantitatieve groei stelt de gids een stijging in kwaliteit vast. Met tal van Belgian Wine Awards als manifest en smakelijk resultaat. Daarmee zet België zich steeds meer en meer nadrukkelijk op de kaart als prominent wijnland.

De teksten van alle wijndomeinen kunnen (naast in de gids) ook geraadpleegd worden via de Gault&Millau Wine Guide Belgium Website. Deze website biedt ook een handige interactieve kaart met de wijndomeinen. De gedrukte gids, met een bespreking van alle geselecteerde wijnen, kan besteld worden via de Gault&Millau webshop.

Wispelturig klimaat

Het professioneel team aan deskundige wijnproevers stelt voor de Belgische wijnbouw enerzijds een toekomstbestendige groei vast. Kennis, expertise, drive en passie vormen de motoren achter het huidige momentum van deze snel evoluerende economische sector. De actualiteit leert hen echter anderzijds ook dat door kwalitatieve en duurzame principes gedreven wijnbouw bijzonder kwetsbaar blijft. Wie midden in de open natuur werkt en innig verbonden is met het terroir moet ook de grillen van het huidige wispelturige klimaat ondergaan. “Vroege vorst en die eindeloze regenbuien zullen jammer genoeg een impact hebben op jaargang 2024,” aldus CEO Marc Declerck. “We zijn meer dan ooit gemotiveerd om wat we als referentiewerk en als gewaardeerd forum voor de sector gecreëerd hebben, ook in de volgende jaren verder te zetten.” Daarvan zijn deze tweede editie en de Belgian Wine Awards 2024 alvast het concrete bewijs.”

Belgian Wine Awards 2024

Mousserende wijnen :

Witte wijnen :

Rode wijnen :

Mousserende rosé wijn :

Rosé wijn :

Demi-sec wijn :

ELI

Author ELI

More posts by ELI