Skip to main content

Diepgroene bossen, kilometershoge bergen, besneeuwde vlakten, bruisende steden, archeologische sites … Türkiye verzamelt al deze troeven in één land. Dankzij de toeristische Eastern Express voeg je ze allemaal toe aan je reis. En dat in nog geen 35 uren tijd.

with Eastern Express through Sivas
Met de Eastern Express door Sivas

De meer dan 1.300 kilometer lange spoorlijn voert je namelijk van de hoofdstad Ankara naar het historische Kars. Wie een slaapcabine op de Touristic Eastern Express boekt, ziet het diverse landschap gaandeweg transformeren. Bovendien stopt de trein op verschillende toeristische bestemmingen. Daar krijg je telkens 2 à 3 uren de tijd om de stad en de ruimere omgeving te ontdekken. Zo verken je Erzincan en Erzurum tijdens de heenrit en İliç, Divriği and Sivas tijdens de terugrit. Duurzaam citytrippen op z’n best!

Vertrekstation: Ankara

Sta je al te popelen om op de trein te stappen? Hou je nieuwsgierigheid dan nog even in toom en flaneer eerst door de straten van Ankara. Een groot aantal musea, een levendige kunst- en cultuurscène, een bruisend straatleven, traditioneel eten geserveerd in stijlvolle restaurants, parken en open ruimtes die verschillende recreatieve ervaringen bieden, geven nog meer redenen om Ankara te verkennen. De Turkse hoofdstad is ook een historische stad dat zijn bezoekers verbaast met haar moderne, baanbrekende architectuur.

Eastern Express driving through countryside of Ankara
Het platteland van de Turkse hoofdstad Ankara

Tussenstop heenrit: Erzincan

In Erzincan baant de Eastern Express zich een weg langs kronkelende rivieren en metershoge kliffen. De regio valt bijzonder goed in de smaak bij wandelaars, kajakkers en andere avonturiers. Al struin je er ook door charmante steegjes en langs indrukwekkende monumenten en bezienswaardigheden. Erzincan ligt namelijk pal op de oude zijderoute. Je krijgt er de kans om de speciale Tulum kaas te proeven, die eruit springt zowel qua smaak als qua uiterlijk. Neem er zeker wat mee voor onderweg!

Eastern Express through Erzincan's nature
Door de natuur van Erzincan

Tussenstop heenrit: Erzurum

Hoe verder je je op de reisroute begeeft, des te meer het landschap om je heen in een winters wonderland verandert. De imposante bergketens van Erzurum verhullen zich onder een dik sneeuwtapijt. Ideaal voor wie graag op de latten staat. Blijf je toch in de stad? Dan doe je je daar tegoed aan een enorme culturele en gastronomische rijkdom. Start je culinaire ontdekkingstocht met het meest iconische gerecht cağ kebabı.

mountains and waterfalls of Erzurum
Langs de bergketens van Erzurum

Eindstation: Kars

Waarom de toeristische trein enkel tijdens de winter rijdt? Dat merk je in Kars, dé winterbestemming van Türkiye. Je komt aan op een steenworp van het Meer van Çıldır, het op één na grootste meer van Oost-Anatolië. Tijdens de winter slee je over het bevroren wateroppervlak. Plan van hieruit zeker ook een uitje naar de bezienswaardige archeologische site van Ani, die in 2016 werd opgenomen in de Werelderfgoedlijst van UNESCO. En proef de regionale winterse specialiteit gemaakt van ganzenvlees.

archeologic site of Ani in Kars
De Archeologische site van Ani

Tussenstop terugrit: Sivas

Twee ranke minaretten domineren de skyline van Sivas. De stad herbergt dan ook heel wat religieuze gebouwen en eeuwenoude monumenten. De gastvrije locals houden talrijke tradities in ere en voeren prachtige, folkloristische dansen uit. Probeer ook de lokale specialiteit, de Sivas Gehaktbal. Dit gerecht is alleen hier te vinden en kreeg zelfs een “Geografische Aanduiding” van het Turkse Octrooi-instituut.

Tussenstop terugrit: Divriği 

Op amper 150 kilometer van Sivas bewonder je één van de knapste gebouwen van Anatolië. Divriği Ulu Moskee en Ziekenhuis (Darüşşifa) dateert uit de 13e eeuw en werd opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het enorme complex bestaat uit een moskee en een hospitaal. Let vooral op de toegangspoort. De schaduwen die erin vallen, beelden een biddende man af. 

Sivas' scenery with train
Het landschap van Sivas

Praktische informatie

De Touristic Eastern Express rijdt van december tot en met maart van Ankara naar Kars en terug. Elke week zijn er drie vertrekdata. Je boekt je ticket best zo snel mogelijk, want de plekjes zijn enorm gegeerd. Aan boord zijn er zowel enkele als dubbele slaapcabines aanwezig. Het meereizende restaurant serveert telkens ontbijt, lunch en diner. 

Reis je buiten het winterseizoen? De niet-toeristische Eastern Express pendelt het hele jaar door tussen Ankara en Kars. Het traject van deze trein duurt zo’n 26 uren en bevat geen uitgebreide tussenstops.

Glenaki

Author Glenaki

More posts by Glenaki