Skip to main content

Je trekt graag de wijde natuur in. En die passie deel je het liefst met je kinderen. Toch is dat geen makkelijke opgave. Want hoe vind je een gezinsvriendelijke wandelroute in een adembenemend, ruig landschap? Het antwoord op dat vraagstuk … ligt in Zuid-Tirol!

Ratschings ©Kottersteger

Pak dus je wandelschoenen én die van je kids in. Want de Italiaanse provincie Zuid-Tirol laat jullie proeven van de Dolomieten. Dit iconische gebergte behoort tot het UNESCO Werelderfgoed. Talloze wandelpaden leiden je op een gezapig tempo naar kilometershoge bergpieken, fleurige alpenweiden, charmante bergdorpen en statige kastelen. We pikten er alvast enkele iconische routes uit. En dat op maat van elk gezin.

Op stap met de allerkleinsten
Reis je met kleine kinderen die zich regelmatig even in de buggy nestelen? In Mölten/Meltina wachten je twee comfortabele, toegankelijke wandelroutes op. Je kiest zelf welke afstand je aflegt: de eerste route gidst je net geen 2 kilometer door de bergen. De andere is ruim 8 kilometer lang, goed voor een tweeënhalf uur durende wandeltocht. Eerder nood aan een gezapige namiddag? Van de Würzjoch mountain pass struin je in amper 20 minuten naar de zonovergoten berghut Munt de Fornella. Je nipt er van een verfrissende aperitief terwijl je kinderen zich uitleven op de speeltoestellen.

©IDM Südtirol-Alto Adige – Alex Filz

Op stap met stoere kilometervreters
Hoe ziet de wereld eruit op bijna tweeduizend meter boven de zeespiegel? Dat ontdekken jij en je kinderen tijdens een uitdagende hike door Eggental/Val d’Ega. De route is ruim 4 kilometer lang en voert je door diepgroene naaldbossen. Aan de finishlijn, op 1.925 meter hoogte, geniet je van een panoramisch uitzicht over de bergen. Je komt er op adem in de Messnerjoch Hut, waar verschillende schattige boerderijdieren je verwelkomen.

Eggental ©Helmut Rier

Op stap met nieuwsgierige avonturiers
Panoramische uitkijktorens, modderige blotevoetenpaden, ellenlange evenwichtsbalken … Aan uitdagingen geen gebrek in het Olperl avonturenpark. Deze prikkelende lus is 1,5 kilometer lang en kijkt uit op de woeste bergpieken van Sexten/Sesto. Ook in Ritten/Renon en in Ratschings/Racines dartelen je kinderen door een geweldig avonturenpark.

In Hafling/Avelengo bedwingen ze zelfs een avonturenpad dat helemaal in het teken staat van de blonde Haflingerpony. Zo springen ze over hindernissen en zoeken ze naar hun evenwicht op een hoefijzerbrug. In Sulden/Solda wagen ze zich zelfs aan een educatief ‘Evopäd’. Zeven natuurlijke opstellingen stellen er hun evenwicht op de proef.

Innichen ©Kottersteger – ©Tourismusverein Ritten Foto Sophie Pichler

Op stap met fantasierijke ontdekkers
Heel wat zeldzame dieren en bijzondere planten noemen het Dolomietengebergte hun thuis. Leer je deze unieke fauna en flora graag van dichterbij kennen? Schakel dan een professionele ranger in. Die leidt jou en je gezin een ganse voormiddag door Puez-Odle, een fenomenaal natuurpark in Villnöss/Val di Funes.

Stap je door Seiser Alm/Alpe di Siusi? Dan kom je onderweg niet alleen wilde dieren tegen. Misschien bots je er zelfs op Nix de heks! Die dwaalt hier door de betoverende bossen. In Saltria bouwde Nix zelfs een magisch heksenpad. Haal de verhalensjamaan in jezelf dus naar boven en laat je fantasie de vrije loop.

© IDM Südtirol-Alto Adige – Alex Filz

Op stap met vrolijke lekkerbekken
Zoetekauwen, opgelet! Want de lekkerste aardbeien van Zuid-Tirol? Die proef je in Vinschgau/Val Venosta. Een heus aardbeienpad neemt je mee op sleeptouw door “de Martelltal valley”, ook wel de aardbeivallei genoemd. Je flaneert er langs talloze fruitboerderijen en komt intussen alles te weten over deze verrukkelijke, rode vrucht. Nood aan een adempauze? Zoek dan een zonnig terrasje op. Daar bestel je verschillende lokale specialiteiten … en een portie heerlijke aardbeien natuurlijk!

© Helmut Rier
Glenaki

Author Glenaki

More posts by Glenaki