Skip to main content

De traditionele bewoners van de Australische Kimberley-regio, de Wunambal Gaambera, aanvaarden met vreugde het peetouderschap van het nieuwste expeditieschip, de Seabourn Pursuit.

SEATTLE, 22 april 2024 – Seabourn, marktleider in ultraluxe cruises en expeditiereizen, is verheugd om de Wunambal Gaambera, de traditionele Aboriginal bewoners van de Westelijke Kimberley, te mogen verwelkomen als peetouders van de Seabourn Pursuit, het nieuwste expeditieschip van de rederij. Hiermee is Seabourn de eerste cruisemaatschappij die een traditionele stam benoemt als peetouders van een schip. Met de benoeming van de Wunambal Gaambera als peetouders, wil Seabourn meer verantwoordelijkheid nemen naar milieubehoud en het respect naar de lokale Australische bevolking van bestemmingen die hun gasten bezoeken.

De Wunambal Gaambera-gemeenschap zijn de oorspronkelijke bewoners van een regio in de Australische Kimberley die het zeegebied van Ngula Jar Island (Vansittart Bay) en Yirinni (Hunter River) omvat, alsook het zoetwatergebied van Ngauwudu (Mitchell Plateau).
Het dopen van het schip is een symbolische gebeurtenis die een zegen geeft aan iedereen die ooit aan boord zal varen. Met deze maritieme traditie, brengen peetouders geluk en bescherming aan het schip. De Wunambal Gaambera spreken over een ‘garrangarru’, een woord dat wordt gebruikt om een moeder of luisteraar te beschrijven. De Wunambal Gaambera Aboriginal Corporation (WGAC), haar land en volk, belichamen een rijke culturele geschiedenis en hebben een diepe verbondenheid met het land en de zee, en een sterke focus op duurzame toerisme-initiatieven langs de Kimberley-kust in West-Australië. Vertegenwoordigers van de Wunambal Gaambera Aboriginal Corporation zullen aanwezig zijn op Ngula Jar Island aan de Uunguu-kust om gasten van Seabourn Pursuit te verwelkomen en deel te nemen aan de inauguratieceremonie op 29 juni 2024.

“We geloven dat niemand een betere zegen aan ons schip kan geven dan de gemeenschappen die we bezoeken. We geloven echt in de transformerende kracht van reizen, en wanneer we lokale gemeenschappen bezoeken, kunnen we zowel hun cultuur vieren als positieve duurzame veranderingen teweegbrengen in de plaatsen die zij thuis noemen,” aldus Natalya Leahy, president van Seabourn.
 
Een langdurige samenwerking om te investeren in duurzaam toerisme
Als onderdeel van deze benoeming van de Wunambal Gaambera zal Seabourn een donatie doen om hen te helpen een zelfvoorzienende industrie te ontwikkelen, waarbij authentieke kunstwerken en ambachten worden geproduceerd door de gemeenschap. Daarnaast zal Seabourn ook de Wunambal Gaambera Aboriginal Corporation voorzien van parelschelpen en verschillende kunstbenodigdheden en polijstmateriaal om duurzame, commerciële kunst- en ambachtsinitiatieven het hele jaar door te stimuleren voor lokale kunstenaars en ambachtsproducenten.
 
“Wij, de Wunambal Gaambera-gemeenschap, hebben een gezamenlijke behoefte en verantwoordelijkheid om voor ons land te zorgen en ervan te profiteren. De bijdragen van Seabourn zullen ons helpen voor ons land te zorgen en het land en zee gezond te houden, onze Wanjina Wunggurr-cultuur te versterken en economische kansen te creëren voor ons volk,” aldus Catherine Goonack, voorzitter van de Wunambal Gaambera Aboriginal Corporation. “Het is belangrijk dat we voor ons land zorgen volgens onze Wanjina Wunggurr-regels. We zijn blij als wij en onze toekomstige generaties kunnen blijven leven en werken op ons gezonde Wunambal Gaambera-land het ganse jaar door. We waarderen de steun van Seabourn aan ons in deze inspanningen en kijken ernaar uit om onze unieke Uunguu Ervaring te delen met Seabourn en hun gasten als de garrangarru of peetouders van de Seabourn Pursuit.”
 
Ngula Jar Island is opgenomen in alle reisroutes van Seabourn in de Kimberley, wat zorgt voor consistente bezoeken aan Wunambal Gaambera Country. Tijdens de expeditie excursies van Seabourn, zullen de gasten de unieke Wanjina Wunggurr-cultuur kunnen ervaren door middel van welkomst- en rookceremonies, rondleidingen langs rotskunst, junba-liederen en -dansen en kunst en verhalen van de Uunguu Rangers.

“Dit is een prachtige samenwerking tussen Wunambal Gaambera en Seabourn, die nog wordt versterkt door Tourism Western Australia, en dit toont onze gedeelde waarden en de belofte voor meer mogelijkheden van de traditionele bewoners van de Kimberley-regio. We zijn trots om de ontwikkeling van Ngula Jar Island van Wunambal Gaambera te ondersteunen terwijl we ernaar streven West-Australië te positioneren als de toonaangevende Australische bestemming voor authentieke Aboriginal-ervaringen,” aldus Carolyn Turnbull, Managing Director of Tourism Western Australia.
 
Seabourn’s nieuwste ultraluxe, doelgebouwde expeditieschip, Seabourn Pursuit, is een intiem schip met 132 luxueus ingerichte oceanfront veranda suites. De routes gaan naar de meest begeerde en afgelegen bestemmingen ter wereld. Onder leiding van een 24-persoons expeditieteam biedt Seabourn meeslepende ervaringen gedurende de hele reis; culturele rondleidingen, geleide Zodiac-cruises, wandelingen, natuurwandelingen, snorkelen en duiken.
 
Meer informatie: www.seabourn.com
Bekijk de video : https://youtu.be/znmRZgNmbBA
Voor aanvullende informatie over WGAC, kunt u terecht op:
•     www.facebook.com/uunguulife
•     www.instagram.com/uunguulife/
•     www.linkedin.com/company/wunambal-gaambera-aboriginal-corporation/mycompany/

Glenaki

Author Glenaki

More posts by Glenaki