Skip to main content

Zet je schrap voor een mysterieuze, betoverende zomervakantie. Want in Nausicaá, het grootste aquarium van Europa, daal je dit jaar af naar de diepzee. Vanaf 6 juni struin je er door de nieuwe tentoonstellingsruimte. Daar ontmoet je vreemde dieren die zich soms levenslang aan het daglicht onttrekken.

Het zonlicht verlicht onze oceanen. Althans: een stukje ervan. Want dieper dan 1.000 meter raken de zonnestralen niet. Daaronder kom je in een duistere, onbekende wereld terecht. Welkom in de diepzee! Hoewel er dus nooit zonlicht schijnt, leven er talloze bizarre dieren. In totaal gaat het om zo’n 10 miljoen soorten. Die zijn soms piepklein, zoals plankton, en soms ronduit angstaanjagend, zoals de hengelvis en de reuzeninktvis.

Nieuwe belevingsruimte over de diepzee

Die absurde, intrigerende wezens ontmoet je langs het bezoekersparcours ‘Op reis in volle zee’. Nausicaá opent er een nieuwe belevingsruimte, daar daal je af naar de diepste krochten van onze wereldzeeën. Zo kom je vanalles te weten over de 11 kilometer diepe Marianentrog. Toch bots je ook op enkele vraagtekens. Want eigenlijk weten we bijzonder weinig over de bodem van onze oceanen: wetenschappers brachten amper 2 procent van de totale oppervlakte in kaart. 

Desondanks drukte de mensheid een stevige stempel op deze mysterieuze wereld. Ook dat maakt deze nieuwe tentoonstelling pijnlijk duidelijk. Zelfs op kilometers diepte tasten vervuiling, oliewinning en de diepzeevisserij onze oceanen aan. Omdat de zeebodem heel wat mineralen bevat, wordt er zelfs aan diepzeemijnbouw gedaan. Dat wil Nausicaá een halt toeroepen. Net zoals de Franse regering vraagt het om een moratorium, zodat de diepzee internationale bescherming kan genieten. Dat is nu niet het geval. Daardoor dreigt deze waardevolle onderwaterwereld onherroepelijke schade te lijden. Nausicaá ijvert voor meer wetenschappelijk onderzoek, zodat dit ecosysteem niet verloren gaat. 

Andere activiteiten waarbij je de diepzee ontdekt

In de nieuwe bezoekersruimte kom je te weten hoe jij Nausicaá bij die missie kan helpen. Daarnaast deelt het aquarium de pracht van de diepzee ook op andere manieren. Zo organiseert het enkele diepzeeworkshops voor kinderen en jongeren in de nieuwe Blue Academy. De tentoonstelling ‘Geheimen van de afgrond’ verzamelt dan weer prachtige natuurfoto’s van Gilles Martin en Ifremer, een wetenschappelijke organisatie die onderzoek voert naar de abyssale diepte. 

Spreekt zo’n baan als onderzoeker jou wel aan? Ifremer geeft je de kans om een heel jaar lang ‘oceaanspion’ te worden. Je treedt dan toe tot een participatief platform waar je talloze intrigerende foto’s van de zeebodem te zien krijgt. Die neem je, net zoals toonaangevende wetenschappers, nauwkeurig onder de loep. Ook de nieuwe tentoonstellingsruimte van Nausicaá maakt je warm voor deze missie.

Boeiende conferenties

Krijg je maar geen genoeg van dit thema? Neem dan deel aan de diepzeeconferenties van Nausicaá. Daar duik je nóg dieper in de grote uitdagingen waarmee de diepzee wordt geconfronteerd. Je ontmoet er ook enkele internationale diepzeedeskundigen. Zo zakt het wetenschappelijk team van Ifremer op 6 juni af naar het aquarium. En op 8 juni is er de sprankelende diepzeetheatervoorstelling ‘Islunk’. 

Wie benieuwd is naar het leven van een onderwaterarcheoloog maakt op 17 juni kennis met ervaringsdeskundigen Michel L’Hour, Stéphane Millière en Arnaud Schaumasse. Op 27 september schuif je dan weer aan voor de Nacht van de Europese onderzoekers. Dat event buigt zich over plastic. Want ons afval verspreidt zich niet alleen over de oppervlakte van onze zeeën. Het vervuilt zelfs de meest diepgelegen oceaanbodems.

Glenaki

Author Glenaki

More posts by Glenaki