Skip to main content

Op 5 december vond in TheMerode de eerste ceremonie in België plaats om de vrouwen te eren die dit jaar volgens ELLE het verschil hebben gemaakt. Acht vrouwen werden bekroond tijdens het gala, waaronder de Belgische Vrouw van het Jaar 2023: Laurence Massart.

Laurence Massart - ELLE Women of The Year 2023
Laurence Massart – ELLE Women of The Year 2023

ELLE België viert 20 jaar samenwerking met Belgische vrouwen die nieuwe deuren blijven openen, glazen plafonds blijven doorbreken en positieve verandering blijven inspireren in elk aspect van de samenleving. Het team van het magazine is verheugd om de winnaars van de ELLE Women of The Year awards bekend te maken.

Deze nationale ceremonie, de eerste in zijn soort in België, beloonde bijzondere vrouwen in acht categorieën: technologie, wetenschap en onderzoek, cultuur, sport, ondernemerschap, maatschappij, de juryprijs voor carrière en – natuurlijk – de Belgische Vrouw van het Jaar 2023.

Prijzenlijst

Laurence Massart, Belgische Vrouw van het Jaar 2023

De ELLE Women of the Year reikt de prijs voor Belgische Vrouw van het Jaar uit aan een geëngageerde persoonlijkheid die haar stempel heeft gedrukt op 2023 door haar uitzonderlijke werk, haar durf, haar menselijkheid en haar vrijgevigheid. Laurence Massart werd unaniem verkozen door de jury. De voorzitster van het Brusselse hof van beroep, die ook het proces over de aanslagen van 22 maart 2016 voorzat, won zopas haar strijd tegen de Belgische staat en mag haar mandaat verlengen. Alom erkend voor haar professionalisme en menselijkheid, meldden de Belgische media dat ze “de democratie heeft gered”.

Wetenschap en onderzoek

Professor Karine Van Doninck

Oprichtster van de onderzoekseenheid Moleculaire Biologie en Evolutie aan de ULB.

Ondernemerschap

Celestina Jorge Vindes

Oprichtster van Pépite Blues, een boekhandel in Elsene die Afrikaanse literatuur en die van de diaspora promoot.

Technologie

Rosanna Kurrer

Medeoprichtster en directrice van CyberWayFinder, een intensief cyberbeveiligingsprogramma dat voornamelijk gericht is op vrouwen.

Maatschappij

Chloé Mikolajczak

Campagnevoerder voor het klimaat en sociale rechtvaardigheid, en coördinatrice van Fashion Revolution Belgium.

Cultuur

Zoë Gray

Nieuwe tentoonstellingsdirectrice bij Bozar.

Vermelding sport

Sarah Chaari

Gouden medaillewinnaar taekwondo.

Juryprijs

Delphine Heenen

Oprichtster en CEO van KickCancer, een fonds gewijd aan de financiering van pediatrisch oncologisch onderzoek.

De jury

  • Cynthia Bolingo: Belgische atlete gespecialiseerd in sprintraces. Ze werd onlangs 5de op de Wereldkampioenschappen in Boedapest.
  • Fatima Zibouh: expert in diversiteit, inclusie en discriminatie, en onderzoekster in sociale en politieke wetenschappen, medehoofd van de missie voor Brussel2030.
  • Diane Govaerts, CEO van Ziegler, wereldwijd logistiek dienstverlener. Manager van het Jaar 2022.
  • Alix Battard: journaliste en maker van de podcast ‘Le Changement iX’, over het idee van verandering op allerlei gebieden.
  • Anne Vierstraete: Senior Advisor voor ART BRUSSELS & ART ANTWERP.
  • Annemie Schaus: rector van de ULB, professor in het recht.
  • Georgia Brooks: oprichtster van de vrouwenkring The Nine en van Fempower, een organisatie die zich inzet om het leven van meisjes en jonge vrouwen in achtergestelde gebieden in het Midden-Oosten te verbeteren.
  • Julie Scherpenseel, CGO van het Gentse softwarebedrijf TechWolf.
ELLE_WOMENOFTHEYEAR_JP25_ZW
ELLE_WOMENOFTHEYEAR_JP62_zw
ELLE_WOMENOFTHEYEAR_JP53_ZW
ELLE_WOMENOFTHEYEAR_JP61_ZW
ELI

Author ELI

More posts by ELI