Skip to main content

Het is weer tijd om te beginnen met snoeien,

Snoeien kan op verschillende momenten gedurende het jaar worden gedaan en biedt verschillende voordelen. Voordat je begint met snoeien, is het cruciaal om te bepalen of er specifieke vereisten zijn voor het snoeien van je plant, boom of struik, en om de beste aanpak te begrijpen.

Vier Goede redenen om de planten in je tuin te snoeien:

  • Het vormgeven van de struik of plant tot een aantrekkelijke vorm.
  • Bevorderen van een betere bloei.
  • Voorkomen van overmatige groei.
  • Verbeteren van de oogst van fruitbomen.

Wat kan Ik in de herfst snoeien?

Er zijn nog steeds veel planten, struiken en bomen die snoei vereisen aan het begin van de herfst of zelfs gedurende de winter. Voorbeelden hiervan zijn rozenstruiken, lavendelstruiken, leilinden, druivenstruiken, fruitbomen en soorten zoals walnoot, esdoorn, berk en kastanje. De ideale periode hiervoor is vanaf de eerste bladval tot december. Je kunt deze bomen ook veilig snoeien in september, hoewel het moeilijker kan zijn om te bepalen wat verwijderd moet worden vanwege de bladeren die nog aan de boom zitten.

Het is raadzaam om het type plant dat je hebt te identificeren voordat je begint met snoeien in de herfst, om ervoor te zorgen dat je op het juiste moment snoeit.

Het juiste gereedschap

Zorg ervoor dat je de juiste gereedschappen hebt wanneer je begint met het snoeien van je tuin. Verschillende gereedschappen zijn vereist voor het snoeien van bomen in vergelijking met struiken.

Snoeischaren en zagen

Snoeischaren zijn verkrijgbaar zijn in verschillende maten en diktes. Zorg ervoor dat je verschillende maten bij de hand hebt om takken van verschillende diktes te kunnen knippen. Overweeg om voor metalen snoeischaren te kiezen voor duurzaamheid. Deze gaan langer mee en zijn het meest geschikt voor het snoeien van dode bloemen. Daarnaast heb je een aantal takkenscharen (snoeischaren met lange handgrepen) nodig, met messen die takken tot wel 3 centimeter dik kunnen doorsnijden, wat handig is voor veel klussen. Voor grotere bomen heb je mogelijk een zaag nodig. Hoewel een gewone zaag kan worden gebruikt, zijn er ook speciale boomzagen die zijn ontworpen om te werken met boomhars.

Tuinhandschoenen

Vergeet niet om goede tuinhandschoenen aan te schaffen om blaren en krassen op je handen te voorkomen. Zo kun je comfortabel in je tuin werken.

Tips voor snoeien in de herfst

Enkele tips voor succesvol snoeien van je planten:

  • Vermijd snoeien bij vorst.
  • Gebruik het juiste gereedschap om je planten niet te beschadigen.
  • Houd je snoeigereedschap scherp om het werk gemakkelijker te maken en schone snedes te produceren.
  • Bepaal welke takken je wilt verwijderen en welke je wilt behouden om de vorm van je struik, plant of boom te creëren.
  • Snoei halfdode bomen of struiken zeer kort, omdat dit hen vaak doet opknappen
  • Snoei takken altijd schuin in plaats van recht af.

Foto’s: WOLF-Garten

CLI

Author CLI

More posts by CLI