Skip to main content

De Amarylliswedstrijd van het Kasteel van Belœil, die plaatsvindt van 20 tot 28 april, werd voor zijn twaalfde editie in een nieuw jasje gestoken. Voor het eerst zal de 2e verdieping van het kasteel openstaan voor het publiek. De benedenverdieping wordt versierd door professionele bloemisten en het thema is ‘bruiloft’.

Zo’n 8.000 amaryllissen staan klaar om het Kasteel van Belœil op te fleuren! Een traditie die elk jaar enkele duizenden bezoekers naar Belœil lokt. De bezoekers kunnen het creatieve werk bewonderen van bloemisten, kunstenaars en liefhebbers die deze prachtige bloemen, gekweekt door het Nederlandse bedrijf Berbée Amaryllis, tentoonstellen.

Voor deze twaalfde editie van de Amarylliswedstrijd werden er maar liefst 21 inzendingen geselecteerd, wat de enorme belangstelling voor de tentoonstelling aangeeft.

Zoals gebruikelijk wordt elke deelnemer gevraagd om een kamer in de prinselijke residentie in te richten volgens zijn of haar eigen inspiratie met kleuren die variëren van crèmewit tot karmozijnrood.

De 2e verdieping voor het eerst toegankelijk voor het publiek

De bloemententoonstelling loopt van 20 tot 28 april 2024 en dit jaar zijn er twee nieuwtjes.

De eerste vernieuwing is dat de tentoonstelling en de wedstrijd zich op de eerste en tweede verdieping van het gebouw bevinden. Dit is de eerste keer dat het Kasteel de 2e verdieping openstelt voor het publiek. “Tot nu toe was dit een privé ruimte,” zegt Prins Henri de Ligne.. Hier verwelkomen we onze familie als ze ons komen bezoeken op het Domein. Bezoekers van het kasteel kunnen dus bepaalde historische weetjes over de familie opsteken.”

Bloemdecoraties met bruiloft als thema.

De professionele bloemisten worden uitgenodigd om de locatie te versieren volgens het thema van de bruiloft. Het is een thema dat niet alleen toekomstige bruiden en zou moeten inspireren, maar iedereen met een passie voor bloemschikken.

Dit bloemenevenement, geïnitieerd in samenwerking met de Féerie Florale en de Koninklijke Unie van de Floristen van België, is een belangrijke primeur.

Hoewel amaryllissen natuurlijk een prominente plaats zullen innemen op de benedenverdieping van het kasteel, zullen er voor de gelegenheid ook andere bloemen te zien zijn.

Een traditie van meer dan 30 jaar

Het Kasteel heeft al heel lang een sterke band met bloemen en de plantenwereld.

“Verschillende generaties natuur- en tuinliefhebbers hebben op het Domein van Belœil gewoond,” vervolgt Prins Henri de Ligne. “Op hun eigen manier hebben ze vorm gegeven aan deze uitzonderlijke groene omgeving, aangelegd in de 17e eeuw en met vooral Franse tuinen.”

Het was de ontmoeting in 1990 tussen Prins Antoine de Ligne en Leo Berbée, een Nederlandse bloembollenkweker, die aan de oorsprong lag van deze bloemenshow. In de loop der jaren is dit prachtige avontuur gegroeid dankzij de verbeelding, creativiteit en techniek van de decorateurs, met als hoogtepunt de lancering van de wedstrijd in 2012.

Sterke banden met de koninklijke families

Het kasteel van Belœil en de koninklijke families hebben een sterke band met deze bloem, die door de koningen in hun geschiedenis zo gewaardeerd werd.

De Wedstrijd staat sinds de start onder de Hoge Bescherming van Prinses Claire van België. Als dank draagt een prachtige Amaryllis in witte en roze tinten haar naam.

In 2005 werd een andere Amaryllis vernoemd naar Groothertogin Maria-Teresa van Luxemburg. Het duurde meer dan 20 jaar om deze soort te ontwikkelen. Ze wordt gekenmerkt door grote bloemen en diep bordeauxrode kleuren.

Verschillende prijzen

Tijdens de opening van de Amaryllis tentoonstelling-wedstrijd zal een jury verschillende prijzen uitreiken aan de winnaars, terwijl het publiek gedurende de tentoonstelling wordt uitgenodigd om hun favoriete installatie te kiezen.

Ook dit jaar komen studenten en liefhebbers van bloemsierkunst aan bod in het Kasteel van Belœil. Deze jonge kandidaten moeten een bloemstuk van 20 amaryllissen maken.

ELI

Author ELI

More posts by ELI