Er zijn zomers die voorbijgaan, en er zijn zomers die een gevoel vastleggen. Zomer 2025 belooft zo’n seizoen te worden. Een seizoen dat ruikt naar zee, klinkt als klotsende golven en smaakt naar… sardientjes. Welkom in de Sardine Girl Summer, een trend die culinaire nostalgie, maritieme flair, esthetische eenvoud én een opvallende dosis fashion samenbrengt. En nergens komt die lifestyle beter tot leven dan in de Franse Vendée.

Sardines: comfortfood wordt trendfood
In tijden van economische onzekerheid beleven sardines een opvallende comeback. Wat ooit als ouderwets comfortfood werd beschouwd, is vandaag een verrassende foodtrend én een slimme keuze voor wie kwaliteit zoekt zonder de hoge prijs. Op TikTok en Instagram wordt de sardine massaal gevierd in video’s vol visblikjes, zomerjurkjes en zeewaardige apero’s. Van #tinnedfishdatenight tot sardine-boards bij zonsondergang: het kleine visje is plots helemaal hot.
Volgens CNN zijn sardines het ultieme voorbeeld van een low-cost, high-protein product dat populair wordt tijdens crisismomenten. Ze zijn niet alleen betaalbaar en lang houdbaar, maar ook rijk aan omega-3, calcium en vitamine D. Met de opkomst van de trend “Sardine Girl Summer”, een ironische knipoog naar luxebeleving in sobere tijden, bewijzen sardines dat eenvoud en smaak perfect samen kunnen gaan. En waar kan je deze trend beter beleven dan in de streek waar de sardine een levensstijl is? In de Vendée, aan de Atlantische kust van Frankrijk op slechts enkele uurtjes rijden van België, wordt de sardine niet alleen gegeten, maar gevierd, van vissersboot tot designblikje, van lokale eetadresjes tot haute cuisine.

Saint-Gilles-Croix-de-Vie: de sardinehoofdstad van Europa
Wie Sardine Girl Summer écht wil beleven, begint in Saint-Gilles-Croix-de-Vie. Dit vissersstadje is niet alleen sfeervol en authentiek, het is ook de enige haven ter wereld met sardines die zowel het Label Rouge als het MSC-keurmerk dragen. De vissersboten varen nog dagelijks uit en de vangst belandt vaak binnen 24 uur in de pan of… in een prachtig geïllustreerd blikje.
Op de kade serveert Le Banc des Sardines de sardine zoals ze hoort: recht van de gril, krokant vanbuiten, boterzacht vanbinnen, met een snuifje fleur de sel en een koel glas witte wijn. Iets verderop in het centrum serveert Le Casier sardines, mosselen en visstoofpotten op een eenvoudige maar verfijnde manier. Wie het verhaal achter het blikje wil ontdekken, kan terecht bij conserverie La Perle des Dieux, waar sardines sinds 1887 met de hand worden verwerkt. Daarnaast nodigt l’Atelier de la Sardine je uit om nog dieper in het verhaal en de kunst achter het sardineblikje te duiken. De kleurrijke verpakkingen zijn inmiddels kleine kunstwerkjes, ideaal als souvenir of aperitiefaccessoire.

Les Sables-d’Olonne: stijlvol proeven aan de oceaan
Vanuit Saint-Gilles reis je verder naar het elegante Les Sables-d’Olonne. Deze badplaats ademt klasse, met zijn art deco-boulevard, uitgestrekte stranden en gastronomische adresjes. Bij La Sablaise proef je biologische sardines, rillettes van makreel en tonijn, en klassieke vissoepen. Voor wie liever tafelt met zicht op de oceaan is er Loulou Côte Sauvage, een stijlvolle brasserie waar schaal- en schelpdieren een prominente rol spelen. Oesters, langoustines, kreeft en zeebaars worden hier geserveerd in een verfijnde, frisse setting en sardines staan vaak op het dagmenu.

La Tranche-sur-Mer: zout op je huid, sardine op je brood
In La Tranche-sur-Mer draait alles om zomerplezier in z’n puurste vorm: zon, strand, markten, muziek en… sardines op het bord. Lokale restaurants en paillotes aan de kust serveren gegrilde sardines, vaak met eenvoudige bijgerechten en een glas frisse witte wijn of een lokaal biertje. Op de markten vind je bovendien streekproducten en huisgemaakte rillettes, ideaal voor een zomerse lunch of aperitiefmoment.

Île de Noirmoutier: het eiland van zeezout, oesters en hippe boetieks
Op Noirmoutier, verbonden met het vasteland via de mythische Passage du Gois, krijgen de zeesmaken extra diepgang. Sardines worden hier geserveerd met de lokale Bonnotte-aardappelen, ook wel de duurste aardappel ter wereld genoemd, en bestrooid met fleur de sel van het eiland zelf. De markten in Noirmoutier-en-l’Île zijn een paradijs voor liefhebbers van zeevruchten: sardinerillettes, zoutboter, zeewierboter, garnalen, scheermessen, alikruiken en oesters met een uitgesproken zilte toets. In de boetiekjes om de hoek ontdek je zomerse mode met subtiele maritieme knipogen.
Wat begint bij een sardientje, mondt in de Vendée uit in een ode aan alles wat de zee geeft. Sardine Girl Summer is meer dan een foodtrend of hashtag, het is een lifestyle: ongedwongen, zonnig, vol smaak én met een knipoog naar de zee.

Meer informatie over de regio en alle activiteiten: www.vendee-tourisme.com