Skip to main content

Roter Hahn verrast met architecturale parels in de Zuid-Tiroolse bergen

Agrotoerisme is allang niet meer synoniem met ouderwetse eenvoud. In Zuid-Tirol (Italië) tilt kwaliteitslabel Roter Hahn/Gallo Rosso het logeren op de boerderij naar een nieuw niveau. Naast authentieke beleving en lokale gastvrijheid, mogen bezoekers zich verwachten aan verblijven in architecturale pareltjes; van middeleeuwse hofstedes tot strak vormgegeven designboerderijen. Een verrassende symbiose van traditie en moderniteit, met de natuur als leidraad.

© Ölackererhof

Fascinerende boerderijarchitectuur 

Onder het kwaliteitslabel Roter Hahn vallen vandaag zo’n 1.700 boerderijen verspreid over Zuid-Tirol. Waar ze vroeger allemaal dezelfde typische indeling hadden; boerenwoning, stal en schuur onder één dak, is het architecturale landschap inmiddels veel diverser geworden. De boerenstube, ooit de enige verwarmde ruimte op het erf, maakt plaats voor lichte ruimtes, natuurlijke materialen en een strak lijnenspel.

En toch blijft de ziel van het boerenleven voelbaar. De actieve landbouw is nog steeds de kern van het verhaal, en de boerenfamilie blijft de warme gastheer.

© Lüch Colz / © Gschnofer

Moderne boerderijen in hedendaags design

Deze boerderijen zetten voluit in op eigentijdse architectuur. Strakke lijnen, duurzame materialen en open volumes die baden in het licht. Toch blijft het karakter van Zuid-Tirol herkenbaar, in subtiele details of een knipoog naar de traditionele bouwstijl. Het resultaat? Agrotoerisme als architecturaal statement: minimalistisch, stijlvol en naadloos verweven met het omringende landschap.

Füchslhof in Marling trekt de aandacht met zijn geometrische vormen en lichte interieurs. Ölackererhof in Vahrn combineert modern comfort met een panoramisch uitzicht over de wijngaarden. Bij Feldhof in Terlan zorgen natuurlijke materialen voor een rustige sfeer, terwijl Fornellahof La Majun in St. Martin in Thurn een moderne architecturale interpretatie biedt van de Ladinische cultuur.

© Füchslhof

Oude muren in een nieuw jasje

Sommige boerenfamilies kiezen ervoor om hun historische hoeve grondig te renoveren en te combineren met hedendaagse architectuur. Oude stenen muren worden blootgelegd, houten balken krijgen een nieuwe functie en er ontstaat een boeiende dialoog tussen verleden en toekomst, met respect voor de omgeving.

Hof im Thal in Aldein is daar een mooi voorbeeld van: de historische kern bleef intact, maar werd aangevuld met frisse architecturale ingrepen. Dietrichhof in Feldthurns werd gerenoveerd met behoud van zijn eeuwenoude ziel, net als Niederthalerhof in Brixen waar rustieke charme wordt gecombineerd met hedendaags comfort. Op Lüch Colz in Abtei loopt het erfgoed van de Ladinische cultuur naadloos over in modern interieurdesign. Bij Innerbachlerhof in Burgstall en Grieserhof in Nals zorgen hout, glas en steen voor een warme, eigentijdse sfeer zonder de boerderijroots te verloochenen.

© Niederthalerhof – Hof im Thal – Innerbachlerhof – Hof im Thal

Historische boerderijen met een verhaal

Veel vakantieboerderijen zijn als levende geschiedenisboeken, waar de muren verhalen fluisteren van generaties geleden. Ze werden met zorg gerestaureerd en zijn vaak beschermd erfgoed. Je slaapt er onder houten balken, ontbijt onder gewelfde plafonds of dwaalt door gangen met eeuwenoude fresco’s. Tegelijk ervaar je er het echte boerenleven van vandaag, een bijzondere combinatie.

Zo verwelkomt Ansitz Zehentner in Lajen gasten in een voormalig aristocratisch landgoed uit de 14e eeuw. Ook op Gschnofer in Terlan blijven de originele stenen muren en houten plafonds behouden. Haidnerhof in Brixen combineert authentieke flair met een panoramisch uitzicht over de stad. De statige Glögglhof in Eppan is dan weer een perfect voorbeeld van hoe erfgoedbehoud en gastvrijheid elkaar versterken.

© Haidnerhof – Gschnofer – Ansitz Zehentner
Glenaki

Author Glenaki

More posts by Glenaki