Skip to main content

Atelier Moessmer Norbert Niederkofler, het met drie Michelinsterren en een Groene Ster bekroonde restaurant in Brunico, Zuid-Tirol, bevestigt opnieuw zijn plaats aan de absolute wereldtop. Tijdens de uitreiking van The World’s 50 Best Restaurants 2025 in Turijn veroverde het restaurant de 20ste plaats op de prestigieuze lijst.

© markusranalter / © Atelier Moessmer Norbert Niederkofler

De ceremonie, die voor het eerst in haar 22-jarige geschiedenis in Italië plaatsvond, werd een historische avond voor de Italiaanse en internationale gastronomie.

In het hart van de Dolomieten combineert Atelier Moessmer een uitzonderlijke ligging met een unieke filosofie. Het restaurant is meer dan een gastronomische bestemming: het is een creatief laboratorium waar traditie en innovatie samenvloeien. Chef-eigenaar Norbert Niederkofler, samen met restaurantmanager en wijnkenner Lukas Gerges en executive chef Mauro Siega, leidt een jong team (gemiddelde leeftijd 26 jaar) dat dagelijks een authentieke, zintuiglijke beleving neerzet.

Centraal in het culinaire concept staat de filosofie Cook the Mountain, waarbij lokale, seizoensgebonden en duurzame ingrediënten de hoofdrol spelen. Elk gerecht vertelt het verhaal van de bergen, en verenigt precisie, identiteit en poëzie op het bord.

“Deze erkenning betekent voor ons veel meer dan een prijs,” vertelt Norbert Niederkofler na afloop van de uitreiking. “Het is het tastbare bewijs van een traject dat twee jaar geleden begon in Brunico, gebouwd op waarden als passie, toewijding en gedeelde visie. Elke creatie op ons menu weerspiegelt het ritme van de natuur, de handen die het land bewerken en de menselijke connectie die aan de basis ligt van ware gastvrijheid. Deze plek draait om meer dan koken, het is een manier van denken en leven, waarin harmonie tussen mens en natuur centraal staat.”
© Atelier Moessmer Norbert Niederkofler

Deze internationale erkenning bevestigt Zuid-Tirol en in het bijzonder Brunico als referentiepunt voor duurzame topgastronomie. Dankzij de ethische en creatieve visie van Norbert Niederkofler groeide Atelier Moessmer uit tot een culinair uithangbord van de regio, dat natuur, innovatie en identiteit op verfijnde wijze samenbrengt.

Naast Atelier Moessmer staat Niederkofler ook aan het roer van AlpiNN, Food Space & Restaurant, gelegen op de top van de Kronplatz op 2.235 meter hoogte. Ook daar brengt hij zijn “Cook the Mountain”-filosofie tot leven, met een toegankelijke, eerlijke keuken die volledig is geworteld in de bergen.

© Markus Ranalter

Over Norbert Niederkofler
Norbert Niederkofler werd geboren en getogen in Zuid-Tirol, in het hart van de Dolomieten. Al van jongs af aan leerde hij de natuur te respecteren en te koken volgens het ritme van de seizoenen. Na opleidingen en professionele ervaringen in steden als Londen, Zürich, Milaan, München en New York, keerde hij terug naar zijn geboortestreek.

Als chef van restaurant St. Hubertus in San Cassiano behaalde hij drie Michelinsterren (2000, 2007 en 2017) en ontwikkelde hij zijn duurzame “Cook the Mountain”-filosofie: koken met 100% lokale, seizoensgebonden ingrediënten en met respect voor mens en omgeving.

In 2015 richtte hij Mo-Food op, een organisatie waarmee hij duurzame projecten zoals CARE’s, The Ethical Chef Days lanceerde. Nadien volgden restaurants zoals AlpiNN op de Kronplatz en Horto in Milaan, beide bekroond met een Michelinster én een Groene Ster.

In 2023 opende hij Atelier Moessmer Norbert Niederkofler in Bruneck/Brunico, waar zijn visie haar meest verfijnde vorm kreeg. Het restaurant kreeg in minder dan een jaar tijd drie Michelinsterren en een Groene Ster, en stijgt nu in juni 2025 naar plek 20 op de lijst van The World’s 50 Best Restaurants.

Glenaki

Author Glenaki

More posts by Glenaki

Leave a Reply