Skip to main content

Voor een publiek van meer dan 2.000 restauranthouders, journalisten en partners onthulde Gault&Millau de 23ᵉ editie van de Belux Gids. In 2025 bezochten de anonieme inspecteurs de beste restaurants van België, wat resulteerde in een gids met meer dan 1.340 adressen, waaronder 154 nieuwkomers en 166 stijgers. Ook de H!P selectie kent een toenemend succes met meer dan 250 adressen waarvan 42 nieuw.

De Chef van het Jaar, de Jonge Chefs van het Jaar en de hoogste nieuwkomers

De titel van Chef van het Jaar 2026 gaat dit jaar naar Karen Torosyan van restaurant Bozar in Brussel. “Jaar na jaar werkte Karen Torosyan zich op tot een van de grote smaakmakers, gedreven door een obsessieve zoektocht naar perfectie, zowel in zijn manier van werken als op het bord. Deze chef van Armeense afkomst, die verliefd werd op België, dwingt respect af. Van afwasser tot topchef, elke stap in zijn carrière getuigt van een enorme vastberadenheid. De evolutie van zijn scores en awards die hij in deze gids behaalde, liegen er niet om. In Bozar, dat stilaan een cultstatus krijgt, tilt hij klassiekers met precisie naar een hoger niveau en toont hij zijn technische expertise: een keuken die vertelt over het werk, de passie en liefde voor het product.” aldus de redactie.

Tot Jonge Chefs van het Jaar worden dit jaar bekroond: Kevin Graf (restaurant De Bakermat in Ninove) voor Vlaanderen; Basile De Wulf (restaurant Basile Cuisine Gourmande in Perwez) voor Wallonië; en David-Alexandre Bruno (restaurant Quartz in Brussel) voor het Brussels Gewest.  

De opmerkelijke nieuwkomers zijn dit jaar: Est in Leuven (Heverlee) voor Vlaanderen met een score van 15/20 en 3 koksmutsen; Coquo in Bierwart voor Wallonië met een score van 13,5/20 en 2 koksmutsen; en Eliane in Brussel voor het Brussels Gewest met een score van 17/20 en 4 koksmutsen.

Ook aan de top van de Belgische gastronomie zijn er enkele belangrijke stijgers en veranderingen. The Jane van Nick Bril is recent verhuisd naar een nieuwe locatie in Antwerpen waar hij zijn score van 18,5/20 en 4 koksmutsen bevestigt. Ook Maison Colette verhuisde naar een nieuwe locatie, in Westerlo, en kreeg daarmee niet alleen de award voor ‘Het mooiste restaurant design’ (zie onder), maar ook een stijgende score van 17,5/20 en 4 koksmutsen. In Brussel komt Eliane van Kobe Desramaults nieuw binnen in de gids met 17/20 en 4 koksmutsen.

De andere hoogste stijgers (“New on the Top”) zijn La Botte (Genk), Humus x Hortense (Brussel), Nebo (Antwerpen), Misera (Antwerpen) en Willem Hiele (Oudenburg) die stijgen naar 16,5/20 en 3 koksmutsen. Bistrot du Nord (Antwerpen), EssenCiel (Leuven) en Kelderman (Aalst) behalen een score van 16/20 en eveneens 3 koksmutsen. Le Julien verhuisde naar een nieuw pand in Aalter en krijgt daar een hogere score van 16/20 en 3 koksmutsen.

De Jaarlijkse thematische Laureaten

Daarnaast worden zoals elk jaar volgende thematische laureaten bekroond:

  • Gastvrouw van het Jaar: Inge Waeles (Boury, Roeselare)
  • De ‘prijs-plezierverhouding’ van het Jaar: Béus (Zonnebeke (Passendale)) voor Vlaanderen, Pénar voor Brussel en Le P’tit Gaby (Hannut) voor Wallonië.
  • Italiaans Restaurant van het Jaar: Mona Lisa (Yvoir)
  • Aziatisch Restaurant van het Jaar: ENISHI by TOSHIRO (Waterloo)
  • Het mooiste terras: Brabohoeve (Schilde) 
  • Het mooiste restaurant design: Maison Colette (Westerlo)
  • Brasserie van het Jaar: De Kruidenmolen (De Haan (Klemskerke))
  • Sommelier van het Jaar: Steven Wullaert (Vintage, Kontich)
  • Dessert van het Jaar: Le Julien (Aalter (Lotenhulle))
  • Gastro-bistro van het Jaar: Album (Antwerpen)
  • Groentemenu van het Jaar: Humus x Hortense (Bruxelles (Ixelles))
  • Wijnkaart van het Jaar – Belgische wijnen: Hoeve de Bies (Voeren)
  • Wijnkaart van het Jaar: La Botte (Genk)
  • Kaas Experience van het Jaar: La Grappe d’Or (Arlon)
  • Ambachtsman van het Jaar: Stefan Jacobs (Hors-Champs, Gembloux)
  • De 3 Ontdekkingen van het Jaar: Hēdonē (Tongeren-Borgloon) voor Vlaanderen, Kartouche (Ixelles) voor Brussel en Flacon (Nivelles) voor Wallonië.
  • Lifetime Achievement Award: Roger Souvereyns

Nieuw dit jaar is de award “Beste wijnaanbod per glas”, waarmee het Gault&Millau-team het belang van een kwaliteitsvol, gevarieerd en correct geprijsd wijnaanbod per glas wil onderstrepen. De eerste winnaar van deze award is Tablàvins in Knokke-Heist.

De H!P Awards

De H!P-selectie verzamelt trendy en hippe restaurants waar concept en sfeer centraal staan, maar waar de kwaliteit van eten en drinken op een ongedwongen manier voldoet aan de Gault&Millau standaard.

Binnen de H!P-selectie zijn er drie winnaars voor 2026 gekozen: Martino (Gent) voor Vlaanderen, Mobi (Elsene) voor Brussel en Pépin (Luik) voor Wallonië. Ontdek de volledige selectie op http://www.gaultmillau.be/hip.

Extra cahiers in de gids

De Gault&Millau gids is ook dit jaar veel meer dan alleen een restaurantgids. In de 23e editie presenteert de uitgever, naast het H!P-cahier, maar liefst vier andere smaakvolle cahiers:

  • ‘Tasty Tenerife’: In samenwerking met het toerismebureau van Tenerife en Gault&Millau trok een delegatie van Belgische topchefs op ontdekkingstocht naar de culinaire en natuurlijke rijkdommen van het eiland. Het resultaat, én de smakelijke adressen van deze reis, ontdekt u in dit inspirerende cahier.
  • ‘Great Cocktail Bars’: een selectie van de beste cocktailbars in België, waarbij Groot Vlaenderen in Brugge werd uitgeroepen tot Cocktailbar van het Jaar 2026.
  • Finest Chocolatiers’: de selectie van Gault&Millau met de beste chocolatiers.
  • De ‘Gault&Millau Luxembourg gids’: de adressen uit deze gids zijn ook opgenomen in een apart cahier binnen de gids.
ELI

Author ELI

More posts by ELI

Leave a Reply